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Iowa Department of Inspections and Appeals 
Health Facilities Division 

Record Checks – Frequently Asked Questions 
 
Introduction 
Iowa Code section 135C.33 requires health care facilities to request criminal and child and 
dependent adult abuse record checks of prospective employees prior to employment.  This 
section also applies to prospective employees of the following, if the provider is regulated by the 
state or receives any state or federal funding: 

• An employee of a home health agency, home care aide, adult day services, or other 
provider of in-home services if the employee provides direct services to consumers. 

• An employee of a hospice, if the employee provides direct services to consumers. 
• An employee who provides direct services to consumers under a federal home and 

community-based services (HCBS) waiver. 
• An employee of an elder group home certified under chapter 231B, if the employee 

provides direct services to consumers. 
• An employee of an assisted living program certified under chapter 231C, if the employee 

provides direct services to consumers. 
 
Iowa Code section 135B.34 requires hospitals to request criminal and child and dependent adult 
abuse record checks of prospective employees. 
 
Administrative rules implementing Code sections 135C.33 and 135B.34 are found at 481—50.9 
(health care facilities licensed pursuant to 135C, home health and hospice); 481—67.19 (assisted 
living, elder group homes, adult day services); and 481—51.41 (hospitals). 
 
The Department routinely receives questions related to record checks.  The following are 
representative of the most commonly asked questions. 
 
Definitions: “employee” and “crime” 
Q1: Who is an “employee” for purposes of the records check requirement? 
Q1: An employee is any individual who is paid either by the facility or any other entity (i.e., 
temporary agency, private duty, Medicare/Medicaid or independent contractors).  See also Q24. 
 
Q2: What is a “crime” for purposes of the records check statute? 
A2: “Crime” does not include offenses under chapter 321 classified as a simple misdemeanor or 
equivalent simple misdemeanor offenses from another jurisdiction.  NOTE: Simple 
misdemeanors under chapter 321 do not appear on a DCI criminal history record check.   
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Conviction 
Q3: Is a deferred judgment a conviction for purposes of the records check statute? 
A3: Yes, a deferred judgment is considered a conviction for purposes of the records check 
statute.  If a criminal background check comes back with a deferred judgment – whether it is 
successfully completed (discharged) or not – the employer must request a Record Check 
Evaluation by the Department of Human Services (DHS) in order to employ the individual.  See 
Q7.  NOTE: DCI criminal history reports may use the term “non-conviction” in reports where a 
deferred judgment has been discharged.  A DHS Record Check Evaluation is required even if the 
deferred judgment has been discharged. 
 
Q4:  Is a deferred sentence a conviction for purposes of the records check statute? 
A4: Yes.  A deferred sentence is considered a conviction for purposes of the records check 
statute.  If a criminal background check comes back with a deferred sentence, the employer must 
request a Record Check Evaluation by the Department of Human Services (DHS) in order to 
employ the individual. 
 
Q5: Is the adjudication of a juvenile delinquent in juvenile court a “conviction” for purposes of 
the records check statute? 
A5: No.  A juvenile who has been adjudicated a delinquent in juvenile court has not been 
convicted of a crime.  Because a juvenile adjudication is not a “conviction,” DHS does not have 
the authority under Iowa law to perform a Record Check Evaluation when an individual’s 
background check reveals a juvenile adjudication.  An employer (or nurse aide training program) 
may decide to adopt internal personnel policies to address how they will handle a juvenile 
adjudication on a criminal record check.  DHS and/or DIA have no regulatory authority over 
those policies. 
 
Record Check Evaluation 
Q6:  How long are the results of a background check valid? 
A6:  The results of a background check are valid for 30 calendar days from the date the results 
are received by the facility (or nurse aide program). 
 
Q7: What is a “hit”? 
A7: A “hit” is generated when there is a conviction on the Criminal Background Check or a 
founded abuse on the Central Abuse Registry check. 
 
Q8: If a records check comes back with a “hit,” what must the employer do? 
A8: When a “hit” is triggered by something that is listed on a Criminal Background or Central 
Abuse Registry (Dependent Adult or Child Abuse) check, and the employer intends to employ 
the individual, it must request a Record Check Evaluation by the Department of Human Services 
(DHS).  DHS will determine whether the individual is employable at that specific entity at that 
time.  See also Q10. 
 
Q9: How long after receiving a records check with a “hit” must the facility request a Record 
Check Evaluation? 
A9: DHS rules provide that if a record check comes back with a “hit,” the facility has 30 days to 
request an evaluation. (441 IAC 119.3(1)) 
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Q10: How long after receiving an evaluation decision from DHS must the individual begin 
employment with the facility? 
A10: DHS rules provide that once the facility receives an evaluation decision from DHS, 
employment must commence within 30 days. (441 IAC 119.3(1)) 
 
Q11: Person #1 required a Record Check Evaluation by DHS while working for Employer A.  
As a result of the evaluation, Person #1 was permitted to work.  Employer B wants to hire Person 
#1, and has conducted the required record checks.  (Employer A and Employer B are not owned 
by the same corporation.)  The latest record checks reveal no criminal conviction or founded 
abuse since the prior evaluation.  Is a new Record Check Evaluation by DHS required? 
A11:  Not necessarily.  In 2012, the Iowa Legislature amended Iowa Code section 135C.33 to 
address this scenario (Senate File 2164, effective July 1, 2012).  If all of the following apply, 
Employer B would not be required to request a Record Check Evaluation: 

• The position with the subsequent employer (“Employer B”) is substantially the same or 
has the same job responsibilities as the position for which the previous evaluation was 
performed.  “Substantially the same or has the same job responsibilities” means that the 
position requires the same certification, licensure or advanced training.  For example, a 
licensed nurse has substantially the same or the same job responsibilities as a director of 
nursing; a certified nurse aide does not have the same or substantially the same job 
responsibilities as a licensed nurse. 

• Any restrictions placed on the person’s employment in the previous evaluation by DHS 
shall remain applicable in the person’s subsequent employment. 

• The person subject to the record checks provides a copy of the previous evaluation to the 
subsequent employer (“Employer B”); or, the previous employer (“Employer A”) 
provides the previous evaluation from the person’s personnel file pursuant to the person’s 
authorization.  If a physical copy of the previous evaluation is not provided to the 
subsequent employer (“Employer B”), the record checks must be reevaluated by DHS. 

NOTE: Although an exemption from the evaluation requirement may be authorized, the 
subsequent employer may choose to request an evaluation of the record checks and may 
employ the person while the reevaluation is being performed. 

 
Q12: May the facility employ a person pending the completion of the Record Check Evaluation? 
A12:  Senate File 347, effective in April 2013, allows employment pending a Record Check 
Evaluation in certain circumstances.  If all the following apply, the facility may employ a person 
for not more than 60 calendar days (beginning the first day of the person’s employment) pending 
the completion of a Record Check Evaluation by DHS: 

• The person is being considered for employment other than employment involving the 
operation of a motor vehicle; 

• The person does not have a record of founded child or dependent adult abuse; 
• The person has been convicted of a crime that is a simple misdemeanor offense under 

Iowa Code section 123.47 (providing alcohol to a minor or minor in possession of 
alcohol) or a first offense of operating a motor vehicle while intoxicated under Iowa Code 
section 321J.2(1); and 

• The facility has requested that DHS perform an evaluation to determine whether the 
crime warrants prohibition of the person’s employment. 
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Q13: Who do I contact for more information about the Record Check Evaluation process? 
A13: For more information regarding this process, contact staff at DHS directly:  

Main email address:  recordcheckevals@dhs.state.ia.us    
Sonia Houghton (support staff) 515.362.7420 or shought@dhs.state.ia.us  
Russ Saunders 515.362.7440 or rsaunde@dhs.state.ia.us 
Rex Hall 515.362.7441 or rhall@dhs.state.ia.us 

 
Conviction after Hire 
Q14: What must a current employee of the facility do if the employee is convicted of a crime or 
has a record of founded child or dependent adult abuse entered in the abuse registry after the 
person’s employment? 
A14:  If an employee is convicted of a crime or has a record of founded child or dependent adult 
abuse entered in the abuse registry after the person’s employment, the person is required by law 
to inform the employer of the information within 48 hours of the conviction or entry of the 
record of founded abuse.   
 
Q15: What if a current employee fails to notify the employer of a criminal conviction or entry of 
an abuse record within the time period required? 
A15: Failure to inform the employer within the required time period is a serious misdemeanor.  
The employer may notify the county attorney for the county where the employer is located of 
any violation. 
 
Q16: What is the employer’s duty upon learning of a current employee’s conviction or founded 
abuse record? 
A16: The employer must act to verify the information within seven (7) calendar days of 
notification by the employee.  If the information is provided by someone other than the 
employee, and the employer determines it is credible information, the employer must still act to 
verify the information within seven (7) calendar days. 
 
Q17: How must the employer verify a current employee’s conviction or founded abuse? 
A17: The employer may verify a conviction or founded abuse that occurs after the person’s 
employment by accessing the single contact repository (SING) to perform a background check, 
by requesting a criminal background check from the department of public safety, by requesting 
an abuse record check from the department of human services, by conducting an online search 
through the Iowa Courts Online web site (www.iowacourtsonline.org), or by contacting the 
county clerk of court office to obtain a copy of any documents showing a conviction.  NOTE: 
There may be a time delay between when a conviction occurs and when it appears in the SING 
system.   
 
Q18: What must the employer do after verifying a conviction or founded abuse? 
A18: The employer must request a Record Check Evaluation by DHS to determine whether 
prohibition of the person’s employment is warranted.  The employer may continue to employ the 
person pending performance of the evaluation. 
 

mailto:recordcheckevals@dhs.state.ia.us
mailto:shought@dhs.state.ia.us
mailto:rsaunde@dhs.state.ia.us
mailto:rhall@dhs.state.ia.us
http://www.iowacourtsonline.org/
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Q19: What is the employer’s duty, if the employer learns that a current employee has been 
charged with a crime (but not yet convicted), to follow up with the employee to determine the 
disposition of the charges? 
A19: While not required by law, the Department recommends the employer check quarterly to 
determine the status of the charges, and maintain documentation of the checks in the personnel 
file. 
 
Single Contact Repository (SING) 
Q20: What is the Single Contact Repository (SING)? 
A20: The Single Contact Repository (SING) is an internet application developed and sponsored 
by the Iowa Department of Administrative Services / Information Technology Enterprise 
(DAS/ITE) that allows registered users to perform background checks from a single web screen.  
The application lets a user check Iowa criminal history, three abuse registries (child, dependent 
adult, and sex offender), and over 40 Public Health professional license types from one click on 
the screen.  The SING web site is a secured site - only registered users can access the 
information.  The type of organization determines to which of the databases they have legal 
access. 
 
Q21: How can an employer access SING? 
A21: For more information about SING and how to access it, visit 
http://das.ite.iowa.gov/aegs/enterprise/sing.html or contact Patsy Tallman, Application and E-
Government Services, DAS/ITE at (515) 281-5503 or patsy.tallman@iowa.gov. 
 
Q22: Are employers required to use SING? 
A22: No.  If an employer chooses not to use SING, the proper forms must be obtained from the 
DCI (criminal check) and DHS (child and dependent adult abuse check), completed and 
submitted.  Additional information and forms are available at: 
 

DCI (criminal history): 
http://www.dps.state.ia.us/DCI/supportoperations/crimhistory/obtain_records.shtml 
 

DHS (child and dependent adult abuse): http://www.dhs.state.ia.us/dhsforms.html 
 
Q23: What if a prospective employee discloses a conviction on her/his job application, but the 
conviction does not appear on the SING report? 
A23: There may be a time delay between when a conviction occurs and when it appears in the 
SING system.  Iowa law prohibits a person who has been convicted of a crime or has a record of 
founded abuse from employment unless an evaluation has been performed by DHS.  If the 
employer has knowledge of an applicant’s conviction, and the conviction does not appear on the 
SING report, the employer should follow-up on the information and seek a Record Check 
Evaluation where appropriate.  Follow-up may include, but is not limited to: searching Iowa 
Courts Online (www.iowacourtsonline.org) or contacting the county courthouse for the county 
where the conviction occurred to obtain a copy of any documents showing a conviction.  Those 
documents may be forwarded to DHS for the Record Check Evaluation. 
  

http://das.ite.iowa.gov/aegs/enterprise/sing.html
mailto:patsy.tallman@iowa.gov
http://www.dps.state.ia.us/DCI/supportoperations/crimhistory/obtain_records.shtml
http://www.dhs.state.ia.us/dhsforms.html
http://www.iowacourtsonline.org/
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Independent Contractors / Staffing Agency 
Q24: What is the facility’s duty regarding records checks if an individual working in the facility 
is employed by a temporary employment agency or contractor, rather than the facility? 
A24: Generally, the temporary employment agency or contractor is responsible for conducting 
the records check, and proof of the checks may be kept in files maintained by the temporary 
agency or contractor.  The facility may require the temporary agency or contractor to provide a 
copy of the results of the records checks, including any DHS Record Check Evaluation.  The 
facility must be able to provide record check and evaluation information for temporary or 
contracted employees upon request of the Department. 
 
Employee Transfer 
Q25: An employee at Employer A transfers to Employer B, owned and operated by the same 
corporation, without a lapse in employment.  Does Iowa law require a new record check? 
A25: No. 
 
Q26: An employee at an Iowa facility transferred to a facility in another state owned by the same 
corporation.  Thereafter, the same employee transferred back to an Iowa facility, again within the 
same corporation.  There was no lapse in employment and no change in ownership.  Does Iowa 
law require a new background check be conducted in Iowa? 
A26:  Iowa Code section 135C.33(2)(d)(1) provides that if an employee of one facility owned 
and operated by the same entity transfers to another facility without a lapse in employment, a 
new background check is not required.  Iowa law does not specify whether both of those 
facilities must be in Iowa. 
 
Q27: An employee who had never worked in Iowa transferred from an out-of-state facility to a 
facility in Iowa owned by the same corporation.  Does Iowa law require a record check be 
conducted in Iowa? 
A27:  Yes.  Although the employee has maintained employment with the same corporation, the 
employee has not worked in an Iowa facility for that corporation.  As a result, Iowa law requires 
that an Iowa background check be conducted. 
 
Change of Ownership 
Q28: Ownership of the facility is transferred.  Does Iowa law require that new record checks be 
performed on all employees? 
A28: No.  At the time of transfer of ownership, record checks must be performed only for 
employees for whom there is no documentation that such record checks have been performed.  
The facility may continue to employ such employees pending the performance of the record 
checks and any related evaluation. 
 
Re-employment 
Q29: An employee leaves her/his employment and later returns to work for the same employer.  
Is a new background check required? 
A29: Yes.  If the employer–employee relationship was terminated, a new background check is 
required if the employee returns to work for the same employer. 
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Certified Nurse Aide Students 
Q30: Does Iowa law require certified nurse aide students to have record checks? 
A30: Yes.  In 2010, the Iowa Legislature added a requirement that certified nurse aide training 
programs must conduct records check of students prior to a student beginning or returning to a 
certified nurse aide training program. 
 
Q31: Are students in other healthcare related programs of study, such as nursing or physical 
therapy, required by Iowa law to have record checks prior to enrollment? 
A31: Iowa Code section 152.5 requires a record check for nursing students.  DIA does not 
regulate or enforce background checks for students in programs of study other than certified 
nurse aide programs.  Please contact the licensing board for the specific profession for more 
information. 
 
Maiden Name / Multiple Surnames 
Q32: Are facilities required by law to run a record check using an individual’s maiden name? 
A32: If the SING system is used, the Department’s administrative rules require the facility to 
submit the person’s maiden name, if applicable, with the background check request.  A check of 
the maiden name can be performed for no extra charge. 
 
Q33: Are facilities required by law to run a record check using an individual’s prior surname(s) 
or aliases? 
A33: No, Iowa law does not require a record check of all surnames / aliases. 


